Lännenratsastus

Pitkät ohjat ja rento meininki


Lännenratsastus on monipuolinen laji, jossa lähdetään liikkeelle hevosen maasta käsittelystä eli vanhoista hevosmiestaidoista, jotka ovat monelle tuntiratsastajalle täysin uusia. Kylmän tallilla lännenratsastusta käy valmentamassa pari kertaa vuodessa Sanna Onkamo Pihtiputaalta, jonka lisäksi ristijärveläinen Leena-Mari Kinnunen käy virkistämässä muistiamme ja pitää westerntunteja noin kerran kuussa.

Tallillamme on käytössä kolme lännensatulaa huopineen sekä avo-ohjat ja ns. carrot stick -maastakäsittelyyn. Valmennuksissa on yleensä 2-3 ratsukon ryhmiä ja tunneilla max viisi ratsukkoa, jotta uusista opeista saadaan mahdollisimman paljon irti.

Syksyllä 2010 alkaneet länkkäritreenit ovat tuoneet mukavaa vaihtelua este- ja koulutunneille sekä varmasti myös hevosille. Alkuihmettelyn jälkeen tallimme hevoset ovat jo hyvin perillä lännenratsastuksesta ja uudet taidot tukevat myös este- ja kouluharrastusta. Hevosten maasta käsittely ja totuttaminen uusiin asioihin tekevät niistä entistäkin turvallisempia ja luottavaisia harrastekavereita. Luonnollinen hevosmiestaito on turvallinen tapa toimia hevosten kanssa ja se perustuu luottamukseen ja kunnioitukseen – molemmin puolin. Lännenratsastus sopii ratsulle, ravurille ja työhevoselle. Se vie helposti mennessään.


Maasta käsittely

Hevoselle tehdään toivotut asiat helpoiksi ja ei-toivotut vaikeiksi paineen avulla. Näin osoitetaan hiljalleen, että ihmiseen voi luottaa ja ihmisen läheisyydessä hevosella on hyvä ja helppo olla eikä sen itse tarvitse hätäillä tilanteita. Johtajuus osoitetaan jo karsinaan tullessa - hevosta pyydetään rauhallisesti väistämään pari askelta eikä hevosen ohi kuljeta koskaan kaulan ali. Hevoselle on hyvä tehdä kohteliaasti selväksi, että sen täytyy huomioida sinut ja olla kuulolla muistaen kuitenkin, että karsina on hevosen koti.

Ennen satulaan nousua kentällä (tai tarhasta haettaessa) hevoselle kerrotaan ihmisen oma tila. Hevosen tulee seurata kuuliaisesti ihmisen määrittelemän matkan päässä. Kun ihminen pysähtyy tai kääntyy, tekee hevonenkin välittömästi samoin; käynnissä ja ravissa. Myös peruuttaminen on lännenratsun tärkeimpiä taitoja. Sitä harjoitellaan myös maasta käsin ja se saa hevosen työskentelemään paremmin takaosallaan. Yksi suosituimpia ja hevoset mietteliääksi vetäviä peruuttamisharjoituksia on L-malliseen puomikäytävään ratsastaminen ja peruuttaminen samaa reittiä takaisin.  Maasta käsittelyyn kuuluu lukuisia myötäys- ja väistättämisharjoituksia, joita opetellaan lännenratsastuksen alkeiskurssilla. Ennen näitä tärkeitä hevosmiestaitoja ei nousta satulaan.


Varusteet

Lännensatulassa on tilaa istua - se on komea, leveä ja siinä on nuppi. Satulavyön sitomisessa käytetään vanhaa karjapaimenten tekniikkaa, joka eroaa hieman tavallisesta satuloinnista. Jalustimet ovat suhteellisen pitkät. Istunta on rento ja ylävartalo saa liikkua puolelta toiselle, kyynärpäiden ei tarvitse olla kiinni kyljissä.

Raippaa ja pitempää ns. carrot stickiä käytetään enemmän maasta käsin harjoiteltaessa väistöjä. Ohjina käytetään ns. avo-ohjia, jotka ovat irtonaiset ja ne kulkevat hevosen kaulan yli ristiin. Ne ovat tarpeeksi pitkät myös maastakäsittelyyn ja ympyrällä juoksuttamiseen. Ratsastaessa ohjat pidetään löysinä. Hevosta opetetaan toimimaan istunnalla eli paino-avuilla.


Askellajit

Askellajit lännenratsastuksessa ovat käynti, hölkkä eli jog, ravi, hidas laukka eli lope, laukka ja peruutus. Lännenhevonen kulkee rentona, pehmeänä ja pyöreänä myödäten päällä alaspäin englantilaiseen ratsastukseen verrattuna pitemmässä muodossa ja löysällä ohjalla itse itseään kantaen.

Avaavia avuja käytetään myös suuri elkeisemmin kuin englantilaisessa ratsastuksessa - hevoselle annetaan tilaa käännöksen suuntaan esim. avaamalla pohjetta tai ohjaa liikkeen suuntaan.


Satulasta alastulo

Toinen jalka irrotetaan jalustimesta ja nostetaan hevosen selän yli. Selästä tukea ottaen irrotetaan myös toinen jalka ja laskeudutaan alas hevosen viereen.


Muutamia lännentermejä

Rollback: nopea käännös jossa hevonen heittää etupäänsä takaosan ympäri

Sliding stop eli liukupysähdys: pysähdys jossa hevosen takajalat liukuvat syvälle mahan alle ja etujalat rullaavat raviaskelia pysähdyksen loppuun asti.

Spin: vauhdikas piruettimainen pyörivä liike ravissa takaosan ympäri vrt. kouluratsastuksen piruetti

WHOA ääniapu = stop, hevosen kuuluu pysähtyä saman tien

Silta: maasta käsiteltäessä hevonen kuljetetaan kopisevan sillan yli. Siltana voi toimia esim. kova, hevosen painon kestävä levy. Toinen vaihtoehto on totuttaa hevonen kulkemaan pehmän pressun yli luottavaisena ihmisen perässä.